KAYISI İÇİN TAVİYE EVİ KURULDU BAŞSAĞLIKLARI KABUL EDİLDİ

Malatyalı Kayısı üreticileri sorunlarını dile getirmek için farklı bir yol bulup kayısı için taziye evi açtılar. Burada başsağlığı dilekleri aldılar.

Zirai don felaketi sonrasında Malatya’da enteresan olaylar olmaya devam ediyor. Bazı milletvekilleri konuyu sürekli meclis gündeminde tutarken kayısı üreticileri de farklı bir eylem ile ülke gündemine oturdular. Bir grup Malatyalı kayısı üreticisi bir taziye evi çadırı açarak Malatya Kayısısı için başsağlığı temennileri aldılar.  Zayiye Çadırı kurarak sembolik kayısı için başasğlığı temennilerini alan üreticiler sadece konuşmakla yetinen yetkili ve siyasilere ses duyurmak istediler. 

Kendilerinin dinlenilmelerinin yetmediğini ve çözüm beklediklerini söyleyen kayısı üreticileri, “Biz mağduruz, dinlenmek değil çözüm bekliyoruz. Bizi dinleyip sonra resim çekip sosyal medyada paylaşarak ‘üreticinin yanındayız’ demek bizim sorunlarımızı çözmüyor. Borçlarımızı ödemiyor. Biz seneye hazırlanırken borç ile başlıyoruz. Ürünlerimiz yandı, masraflarımız gitti. Peki okumak isteyen, evde ekmek bekleyen çocuklarımıza ne diyeceğiz. Bekleyin devlet bizim zararlarımısı karşılayacak dememiz yeter mi? Biz öldük, namazımızı kim kılacak, cenazemize gelmeyin. Çocuklarımıza sahip çıkın. Borçları kredisiz öteleyin ve maddi destek verin.Bize faizsiz borç verin ki nefes alalım” dediler.

Malatya Detay’ın haberine göre bir grup Malatyalı kayısı üreticisi istek ve sorunlarını dillendirmek için ilginç bir yol seçtiler. Don felaketi sonrası geçim kaynaklarını kaybeden çiftçiler seslerini duyurmak için taziye evi çadırı kurdular. 12 Nisan'da Malatya ve çevresinde yaşanan şiddetli zirai don, başta kayısı olmak üzere meyve ağaçlarında büyük hasara yol açtı. Malatya’nın ana geçim kaynağı olan kayısı, don nedeniyle büyük oranda yandı. Malatyalı çiftçiler seslerini duyurmak adına sembolik bir adım attı.

Taziye çadırı kurdular.

Malatyalılar, kayısının yandığını ve geçim kaynaklarının yok olduğunu vurgulamak için kurdukları bu çadırda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yazılı taleplerle çağrıda bulundular. Talepler arasında Malatya’nın afet bölgesi ilan edilmesi, acil destek sağlanması, borçların faizsiz ertelenmesi, tarımsal sulama ve enerji bedellerinde indirim, faizsiz kredi verilmesi gibi birçok maddi ve yapısal destek talebi yer aldı.

Devletimiz var olsun, Malatya’mızın başı sağ olsun”

Çiftçilerin Cumhurbaşkanı’ndan Talepleri:
1-Malatya heyetinin Cumhurbaşkanı tarafından kabul edilmesi
2-Malatya’nın Afet Bölgesi ilan edilmesi
3-Acil tarımsal destek verilmesi
4-Çiftçi borçlarının faizsiz ertelenmesi
5-Faizsiz geri ödemeli kredi sağlanması
6-Sulama bedellerinin devlet tarafından karşılanması
7-Gübre, ilaç ve mazotta indirim sağlanması
8-Sulama enerjisinde özel indirim uygulanması

“Devletimiz var olsun, Malatya’mızın başı sağ olsun” 

diyen üreticiler, yaşanan kaybın sadece ekonomik değil, aynı zamanda toplumsal bir felaket boyutuna ulaştığını ifade ediyor.

Kaynak malatyadetay.com

İLGİLİ HABERLER