YENİDEN REFAH PARTİSİ İL BAŞKANI KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ ELEŞTİRDİ

Deprem sonrası işlerin yolunda gitmediğini açıklayan Yeniden Refah Partisi İl Başkanı "Krediler kesin arttırılmalıdır" dedi.

Malatya’da artık tahammül sınırının aşıldığını belirten Yeniden Refah Partisi Malatya İl Başkanı Burhan Kılıç, maliyetlerin aşırı artmasına karşın açıklanan kredi desteklerinin yerinde saydığını ve yetersiz kaldığını açıkladı. Desteklerin yerinde dönüşüm hiçbir zaman karşılık bulmayacağını da belirten İl Başkanı Burhan Kılıç, “Ağır yaralar aldığımızı ülkeyi yönetenlere inandırmak için uzun süre mücadele ettik. Görünmezlikten gelindik. Halkımızın artık dayanacak gücü kalmadı” diyerek sözlerine şöyle devam etti:

“Kentsel dönüşüme rağbetin olmadığını açık bir şekilde görüyoruz, bizim gördüğümüzü sayın vekillerimiz de görüyor, Çevre ve Şehircilik il müdürlüğü de, sayın Valimiz. Yani her kes her şeyin farkında ama her nedense bir an önce inşaat çalışmalarının hızlandırılması için gerekli çalışmalar yapılmıyor. Destekler yetersiz, fiyatlar arttı ama destek kredileri yerinde sayıyor. Bu desteklerle artık hiç bir şey yapılamaz. Böyle giderse Malatya’mız daha çok uzun süre yıkıntıların arasında yaşam mücadelesi verecektir”

DESTEKLER 2.5 MİLYON LİRA OLMALI

İnşaat maliyetlerinin her geçen arttığını ifade Yeniden Refah Partisi Malatya İl Başkanı Burhan Kılıç, yerinde dönüşümde açıklanan 1 milyon 500 bin liralık desteğin yetersiz olacağını, en az 2.5 milyon olması gerektiğini söyledi. Deprem sonrası bir türlü toparlanma sürecini hızlandıramayan Malatya’da sorunların giderek büyüdüğünü ve artık tahammül sınırına dayandığını belirten Yeniden Refah Partisi Malatya İl Başkanı Burhan Kılıç, artan maliyetler karşısında açıklanan kredi desteğinin yetersiz kalacağını ve yerinde dönüşüm projesinin bu gidişle hiçbir zaman karşılık bulamayacağını söyledi. “inşaat çalışmalarının hızlandırılması için gerekli çalışmalar yapılmıyor” diyen Başkan Kılıç, desteklerin yetersiz kaldığını ve bu destek artırılmazsa Malatya’nın çok uzun süre daha enkaz yıkıntılarının arasında yaşam savaşı vereceğini kentin inşasının çok yavaş ilerleyeceğini söyledi. 

“Daha önce 1.5 milyon lira olarak açıklanan yerinde dönüşüm proje desteği Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre bir yıl içerisinde % 62 değer kaybı yaşadığını ve Sayın Murat Kurum’un geçen günlerde Malatya’ya geldiğinde bu desteğin 1 milyon 500 bin liraya çıkarıldığını müjde olarak verdiğini hatırlatan Başkan Kılıç , “ Buradan Sayın Bakanımıza sesleniyorum! bu destek ne kadarına yetecek ? İnşaat maliyetleri ortada, verdiğiniz desteğin üzerine vatandaş en az 1 milyon 500 bin lira koyacak ki evini yerinde dönüşüm projesi kapsamında yaptırsın. Bu halk depremde her şeyini kaybetti, hangi imkanla bu kadar parayı bir araya getirip müteahhide verecek ki evini yaptırabilsin” ifadelerini de kullanan Burhan Kılıç sözlerine şöyle devam etti:

"MALATYA'DA İŞLER YOLUNDA GİTMİYOR"

“Malatya depremde çok büyük yıkıntı yaşadı Sayın Bakanım, size bunun ne kadarını anlatıldı bilemiyorum ama ilimizde 3 bin 899 binanın tamamen yıkıldığı 28 bin konut, 14 bin ticarethanenin ise ağır hasar alarak kullanılamaz hale geldiği şehirde bin 237 kişi hayatını kaybetti. Depremlerin üzerinden 2 yıldan fazla bir süre geçmesine rağmen teslim edilen konut sayısı yıkılanların 4’te birine ancak ulaştı. Binlerce depremzede hala konteyner kentte hayatına devam ederken yerinde dönüşüm desteklerinin yetersiz kalması şehrin yeniden inşasını geciktiriyor. TÜİK'in açıkladığı verilere bakıyoruz, İnşaat maliyet endeksi yıllık %23,94 arttı, aylık %1,24 arttı İnşaat maliyet endeksi, 2025 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre %1,24 arttı, bir önceki yılın aynı ayına göre %23,94 arttı. Bir önceki aya göre malzeme endeksi %1,99 arttı, işçilik endeksi %0,02 azaldı. Ayrıca bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi %19,49 arttı, işçilik endeksi %32,38 artmışken bu verilere göre açıklanan destekle yerinde dönüşüm projesi yerde kalır. Türkiye’de ekonomik şartları ve enflasyonu göz önünde bulundurduğumuzda bu desteğin asgari 2.5 milyon olması lazım. Şu an 120 metre kare bir dairenin maliyeti 2.5 ile 3 milyon arasında değişiyor, zamanla bu rakam daha da artacağından desteğin de bu durumun göz önünde bulundurularak artırılması gerekiyor.”

İLGİLİ HABERLER