Malatya’nın dünyaca bilinen marka değeri olan Malatya Kayısısı, üretim kaybı yaşanan bu yıl sahtecilikle mücadele ediyor. Özellikle farklı illerden getirilen kayısıların “Malatya Kayısısı” etiketiyle satışa sunulmasına sert tepki, Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu'ndan geldi. Sadıkoğlu, sahte ürünlere karşı hukuki sürecin başlatıldığını ve denetimlerin artırıldığını duyurdu.
“Kayısıda Etiket Oyunlarına Geçit Vermeyeceğiz”
MTSO Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, 12 Nisan’da yaşanan ve 34 ili etkileyen zirai don felaketi sonrası Malatya’da rekoltenin sıfıra indiğini hatırlatarak, bu durumu fırsata çeviren bazı tüccarların başka illerde yetişen kayısıları Malatya ürünüymüş gibi pazarladığını ifade etti.
Şehrimizin ekonomik dinamosu olan kayısı, bu yıl neredeyse tamamen yandı. Fakat ne yazık ki bu durumu kötüye kullananlar türedi. Başka illerde yetiştirilen ürünlerin ‘Malatya Kayısısı’ etiketiyle piyasaya sürüldüğünü tespit ettik. Göreve geldiğimiz 2018 yılından bu yana coğrafi işaretli ürünümüzü korumak için yoğun bir mücadele veriyoruz. Bu yıl ise kapsamı daha da genişlettik,
dedi.
Bakanlıklara ve 81 İle Resmi Yazı Gönderildi
Malatya TSO, AB Coğrafi İşaretli Malatya Kayısısı’nın isminin kötüye kullanılmasının önüne geçmek amacıyla; bakanlıklar, 81 il valiliği, belediye başkanlıkları, odalar, borsalar, Türk Patent ve Marka Kurumu ile esnaf odalarına resmi yazı gönderdi. Yazıda, marka ihlali yapanlar hakkında 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu’nun 149. maddesi uyarınca yasal işlem başlatılacağı vurgulandı.
“Çakma Kayısıya Geçit Yok”
Sadıkoğlu tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
Malatya Kayısısı, sadece yetiştiği coğrafya ve kalitesiyle değil, aynı zamanda Türkiye’nin AB tescilli ilk tarım ürünlerinden biri olmasıyla ayrıcalıklıdır. Amacımız, başka bölgelerde yetişen kayısıların bu isimle satılmasının önüne geçmektir. Yasal haklarımız çerçevesinde hem üreticimizi hem de şehrimizin marka değerini korumaya kararlıyız.
Üreticiden Teşekkür: “Geç Kalmış Bir Adım Değil”
Başkan Sadıkoğlu’nun bu çıkışı Malatyalı üreticiler tarafından da memnuniyetle karşılandı. Deprem, don ve ekonomik kriz gibi birçok zorlukla mücadele eden üreticiler, sahte kayısı ticaretinin önlenmesinin hem fiyat istikrarı hem de şehrin itibarını koruma açısından hayati olduğunu belirtti.
Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, hem üretici ve de tüccarı korumanın görevleri olduğunun altını çizerek
Şehrin marka değerine birilerinin zarar vermesine asla müsade etmeyeceğiz
sözlerini de kullandı.