Kenan Kaya ( Özel Haber) - Malatya’da kamuya ait değerli taşınmazların yok pahasına elden çıkarıldığı yönündeki skandal iddialar siyasetin gündemine oturdu. CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakıroğlu’nun Meclis’e taşıdığı ve detaylarını kamuoyuyla paylaştığı yolsuzluk iddialarına ilişkin Malatya İl Başkanı Barış Yıldız’dan da sert açıklamalar geldi. Konu ile ilgili yaptığımız haber Malatya gündemine bomba gibi düşerken, bizden sonra birçok haber sitesi de haber yapmaya başladı. Nikayet TOKİ'den de bir açıklama geldi.
CHP, Yeşilyurt ilçesinde bulunan 187 iş yerinin Ankara, Didim, Çeşme ve Diyarbakır gibi kıymetli bölgelerdeki denize sıfır parsellerle takas edilmesi sonucu 1 milyar 360 milyon TL’lik kamu zararı oluştuğunu öne sürüyor. Sürecin TOKİ iştiraki olan GEDAŞ tarafından düzenlenen düşük bedelli değer tespitleriyle yürütüldüğü iddia edilirken, CHP bu “büyük vurgun”un peşini bırakmayacağını açıkladı.
“KAMU MALINI YANDAŞA PEŞKEŞ ÇEKME DÖNEMİNE SON VERECEĞİZ”
CHP Malatya İl Başkanı Barış Yıldız, Malatya Kalite Haber’e yaptığı açıklamalarda çok sert ifadeler kullandı. Gerek Malatya’da gerekse Türkiye’nin farklı bölgelerinde kamu mallarının yandaşlar lehine değerinin altında gösterilerek takas edildiğini savunan Yıldız, şu ifadeleri kullandı:
Malatya’da yolsuzluklar artık sıradan bir yönetim biçimi haline geldi. Ne yazık ki sesimizi duyan yok. Devletin göbeğinde göz göre göre kamu malı soyuluyor, ama savcılar duymuyor, görmüyor, konuşmuyor.
Yıldız, sadece bu takas skandalının değil, Malatya’daki diğer şaibeli olayların da peşini bırakmadıklarını hatırlattı.
Yeşil pasaport yolsuzluğu, Esenlik şirketindeki usulsüz satışlar, mucur alım ihaleleri ve lens skandalı... Bunların hepsinde kamu zararı var, ama ortada bir tek sorumluluk üstlenen yok
dedi.
“BAKLAVA KUTULARINA TAKILMIŞLAR, AYAKKABI KUTULARINI UNUTMUŞLAR”
Barış Yıldız açıklamasında çarpıcı bir benzetmeyle de kamuoyunun dikkatini çekti:
Takmışlar olmayan baklava kutularına. Ayakkabı kutularını unutmuşlar. Ama biz unutmadık. Şimdi kutular büyüdü, ayakkabılar büyüdü, içindekiler de büyüdü. Bir imzayla milyarlarca liralık kamu malı yandaşlara veriliyor. Bunun adı organize yolsuzluktur!
Yıldız, CHP’nin bu konuda sessiz kalmayacağını belirterek şöyle devam etti:
Bu sadece bir arsa takası değil; bu, devletin malını çalmak demektir. Malatya'daki dükkanların değeri şişirilerek, değerli kıyı arazileri düşük bedelle takas edildi. Üstelik bu iş Malatya'nın dışındaki başka şehirleri de kapsıyor. Didim, Alaçatı, Kuşadası… Buralarda denize sıfır kamu arazileri adeta peşkeş çekilmiş. Biz bunları tesadüfen değil, sistemli araştırmalarla ortaya çıkarıyoruz.

BAKIRAOĞLU: “BİR KİŞİYE YARAYAN MİLYARLIK OYUN”
CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakıroğlu’nun Meclis kürsüsünden dile getirdiği iddialar da oldukça çarpıcıydı. Bakıroğlu, Alaçatı’daki 13 bin metrekarelik arazinin gerçek değerinin en az 875 milyon TL olduğunu, ancak bu arazinin sadece 316 milyon TL’ye denk düştüğünü ifade etti.
Buna karşılık Malatya’da şire pazarı ve buğday pazarındaki 187 dükkânın değerinin ise neredeyse 2 milyar TL olarak gösterildiğini açıklayan Bakıroğlu,
Bir kişi zengin olsun diye Türkiye’nin dört bir yanındaki kamu malları yağmalanıyor
dedi.
“SAVCILAR GÖREVİNİ YAPMAZSA TARİH ÖNÜNDE HESAP VERECEKLER”
CHP Malatya İl Başkanı Barış Yıldız, konunun sadece siyasi değil, hukuki boyutunun da olduğunu vurgulayarak savcıları bir kez daha göreve çağırdı:
Bu ülkenin savcılarına sesleniyoruz. Bu işin üstünü örterseniz, sadece bu iktidarın değil, bu soygunun ortağı olursunuz. Kamuoyuna karşı sorumlusunuz. Bu vurgunları ortaya çıkarmak bizim görevimiz, cezalandırmak ise sizindir.
Barış Yıldız, konunun parti içinde sürekli gündemde tutulduğunu, Veli Ağbaba’nın da Meclis’te gerekli açıklamaları yaptığını belirtti. Yıldız,
Malatya’da yaşananları yakından takip ediyoruz, ama iş sadece Malatya ile sınırlı değil. Bu sistematik bir yağmadır. CHP olarak bunun hesabını her zeminde sormaya devam edeceğiz
diyerek sözlerini tamamladı.
TOKİ’den açıklama geldi
Öte yandan, kamuoyuna yansıyan ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından Malatya’nın Yeşilyurt ilçesindeki 187 dükkanın, aralarında Çeşme, Ankara, Diyarbakır ve Cidde gibi farklı şehirlerdeki değerli kamu arazileriyle takas edilerek yaklaşık 1 milyar 360 ila 1 milyar 365 milyon liralık kamu zararına yol açtığı iddialarıyla ilgili yazılı bir açıklama yapıldı.
Konuya ilişkin TOKİ’den yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
Bazı basın yayın organları ve sosyal medya hesaplarında yer alan, TOKİ’nin bir şirkete Malatya’daki dükkanlar karşılığında çeşitli illerde arazi ve arsa takası yaptığı şeklindeki haberler yer almakta. İddialarda belirtilen takas işlemi, tarafımızca yapılmamıştır.